Traian Băsescu, europarlamentar PMP, Intervenție în Parlamentul European, despre eficiența energetică

Traian Băsescu, europarlamentar PMP, Intervenție în Parlamentul European, despre eficiența energetică, energia regenerabilă și nevoia de a preveni sărăcia energetică.

„Asistăm la o creștere a prețul energiei cauzată de instabilitatea pieței. De ce am ajuns aici?

Răspunsul trebuie căutat în propriile noastre decizii, obiective și propuneri transmise pieței, industriei și populației fără o analiză asupra efectelor, ca spre exemplu:

  • certificatele de emisii se tranzacționează pe o piață liberă dar speculativă, pe care Comisia refuză s-o reglementeze, ceea ce a dus la dublarea prețului acestora în ultimele 10 luni;
  • refuzul Comisiei de a accepta energia nucleară ca energie curată, ceea ce este greu și de înțeles și de aceptat;
  • ne grăbim să anunțăm posibile certificate de emisii pentru transporturi, fără a ști dacă avem cu ce înlocui propulsia cu combustibil greu a navelor maritime și propulsia cu motorină a camioanelor de mare tonaj.

Avem deci nevoie de obiective realiste și trebuie să menținem gazul și energia nucleară până când vom avea energia verde cu care să le înlocuim.

Energia din surse regenerabile reprezintă un obiectiv necesar, dar dacă doar o evocăm fără s-o avem, va rezulta o instabilitate a pieței, o accentuare a sărăciei energetice și implicit o respingere a programului ”Green Deal” de către populație.

Și poate o măsură extrem de eficientă ar fi ca domnul Timmermans să se ocupe de alt domeniu decât de ”Green Deal”.