Eugen Tomac, europarlamentar PMP, în cadrul Misiunii europene de observare a alegerilor parlamentare în Irak

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, în cadrul Misiunii europene de observare a alegerilor parlamentare în Irak

În sfârșit, pot împărtăși impresiile din misiunea în Irak. De fapt, a cunoaște Irakul este o experiență în sine. În cazul meu, una foarte specială și responsabilă având în vedere scopul vizitei.

Timp de o săptămână, împreună cu alți 6 colegi europarlamentari, am fost prezent în mai multe orașe irakiene pentru a monitoriza alegerile parlamentare. A fost prima misiune internațională de observare a alegerilor de după război.

Recunosc, atunci când am decis să aplic pentru această misiune, nu aveam o imagine clară asupra situației de aici. Odată ajuns la Bagdad, am descoperit o lume în care orice este posibil, dar nu neapărat în sensul bun.

Odată ieșiți din aeroport, am primit invitația fermă de a ne pune vesta antiglonț, „accesoriu” care ne-a însoțit în toate drumurile cu mașina. A fost momentul în care am realizat cu adevărat unde eram.

Chiar dacă guvernul irakian, cu sprijinul coaliției internaționale, a reușit să scoată de sub controlul Statului Islamic anumite regiuni, situația rămâne în continuare extrem de tensionată.

Aceste alegeri au fost anticipate, ca urmare a căderii Guvernului după lungi proteste soldate cu moartea a peste 600 de cetățeni. Una dintre solicitările oamenilor și ale partidelor a fost securizarea votului. Tocmai de aceea, noi am fost invitați să asistăm la acest proces electoral.

La alegeri au participat 3249 de candidați, reprezentând 167 de partide pentru cele 329 de locuri în Parlament. Precizez că 89 de locuri sunt destinate pentru reprezentarea femeilor și 9 pentru minorități. Într-o țară cu 40 milioane de cetățeni.

Pentru a garanta securitatea secțiilor de votare, autoritățile irakiene au mobilizat peste 250.000 de militari și polițiști.

Am fost în 8 secții de vot în Bagdad, dar și în Karbala, o regiune aflată la 100 km sud de capitala Irakului. Am avut prilejul să intru în contact cu mulți oameni. Deși sunt profund dezamăgiți și resemnați, majoritatea își doresc ca țara lor să încheie această perioadă de tensiune și să înceapă reconstrucția.

Procesul de vot a fost destul de bine organizat, având un sistem electronic de verificare a votanților. Fiecare buletin de vot conținea un cod QR, care se scana la introducerea în urnă. După încheierea votului, rezultatele sunt imprimate în mod automat în fiecare secție, iar membrii de aici doar verifică dacă procesul verbal imprimat este identic cu numărul de voturi introduse în urnă. Accesul în secția de vot cu telefonul mobil a fost interzis.

Prezența la vot a fost scăzută, un semnal foarte puternic către toată clasa politică irakiană. Aceasta are în față o misiune foarte grea, aceea de a forma un guvern capabil să ofere Irakului stabilitate, siguranță și politici care să-i convingă pe oameni că-și pot construi un viitor în țara lor.

Uniunea Europeană va sprijini poporul irakian în lupta lor pentru apărarea valorilor ce definesc democrația și va susține, prin acțiuni concrete, dezvoltarea Irakului.

Nu știu când sau dacă voi mai reveni în Irak, însă mi-ar plăcea să pot vizita din nou această țară și să o descopăr pașnică și prosperă. Pentru că, nu-i așa, aici a fost Imperiul Babilonului.