Traian Băsescu, intervenție în Plenul Parlamentului European

Traian Băsescu, intervenție în Plenul Parlamentului European, pe tema ajutoarelor de stat pentru climă, protecția mediului și energie

Domnule Preşedinte,
Doamnă Comisar European,
Domnule Ministru de Externe,

Pentru a accelera procesul de trecere la ”economia verde”, COMISIA propune 14 domenii care pot beneficia de ajutoare de stat (transporturi, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor, închiderea activităţilor pe bază de cărbune, infrastructura energetică, eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră, decontaminare, marilor consumatori etc.). Lăudabil, dar:
Impactul asupra concurenţei și a schimburilor comerciale va fi major pentru că statele nu au acelaşi potențial de a asigura ajutoare de stat propriilor economii pentru a garanta o tranziție echitabilă.
Întreb COMISIA şi vreau şi răspunsuri, spre exemplu:

  1. Ce posibilități de a acorda ajutoare de stat pentru închiderea activităţilor pe bază de cărbune are România, comparativ cu Germania?
  2. Ce posibilități de a acorda ajutoare de stat pentru transportul feroviar are România, comparativ cu Germania sau Franţa?
  3. (Ce potențial de a acorda reduceri de taxe la energia electrică pentru marii consumatori, ex: producători de oţel sau aluminiu, are România, comparativ cu Luxemburg sau Franţa).
    Asigurarea unei tranziţii echitabile prin corectă alocare de resurse financiare este obligatorie.

Strasbourg, 19.10.2021 ora 19.40