Inflația importată poate fi redusă prin stimularea producției interne

Gheorghe Ialomițianu (Vicepreședinte PMP):

Inflația importată poate fi redusă prin stimularea producției interne

Partidul Mișcarea Populară atrage atenția actualului Guvern că aplicarea în continuare a modelului de creștere economică bazat pe importuri va avea ca efect explozia prețurilor de consum, greu de controlat prin pârghii fiscal-bugetare. Ca urmare a crizei sanitare, prețurile de consum au crescut foarte mult având în vedere că producția nu poate face față excesului de cerere. Lanțurile comerciale nu s-au refăcut la nivelul dinaintea crizei, existând întârzieri în satisfacerea cererii de produse. Până la criza sanitară românii nu au simțit foarte mult efectul negativ al acestui model de creștere economică, deoarece prețurile de consum erau suportabile.

Politica fiscal – bugetară aplicată din anul 2015 s-a bazat pe reducerea impozitelor și creșterea cheltuielilor permanente, fără a stimula producția internă. Excedentul cererii interne a fost acoperit din importuri, având ca efect adâncirea deficitului balanței comerciale, influențând negativ stabilitatea macroeconomică a României.

De exemplu, în anul 2016 deficitul balanței comerciale a fost mai mare cu 2,8 miliarde euro față de anul 2015. În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2021 acest deficit a fost mai mare cu 4,3 miliarde euro față de aceeași perioadă a anului 2020.
Criza sanitară a scos în evidență slăbiciunile acestui model de creștere economică mai ales în condițiile creșterii prețurilor de consum. În anul 2021 rata inflației din România a fost influențată de importul de inflație cu efecte negative asupra puterii de cumpărare a românilor și a competitivității firmelor din România.

Partidul Mișcarea Populară solicită actualului Guvern să implementeze măsuri fiscal-bugetare pentru a stimula producția internă și a se evita exportul de materii prime și importul de produse. Totodată se impune asigurarea unui cadru legal privind evitarea concurenței neloiale între importatorii de mărfuri și firmele românești care realizează produse destinate consumului intern. Prin aceste măsuri creșterea prețurilor de consum poate fi temperată.