Nu puneți greutățile pandemiei pe umerii copiilor!

Astăzi au revenit la școală toți elevii, inclusiv preșcolarii și cei din învățământul primar. Ce au făcut guvernanții pentru siguranța lor în debutul valului 5 care deja aduce cifre îngrijorătoare în întreaga Europă și peste tot în lume?

Testele de salivă, cele care ar fi putut diminua din răspândirea Omicron în rândul populației școlare și al profesorilor, mai ales după o serie de sărbători religioase în care toată lumea a petrecut alături de familie și prieteni,…lipsesc cu desăvârșire. Că s-a blocat licitația, că a fost făcută târziu, toate sunt scuze care nu mai ajută pe nimeni. Datele vacanțelor școlare și ale revenirii elevilor în bănci nu sunt date-surpriză, la fel cum nu sunt nici cele despre viteza de răspândire a Omicron. Pur și simplu un lanț de decidenți nu și-a făcut datoria, iar o țară care nu-și respectă copiii și tinerii, care nu respectă domenii esențiale precum Educația și Sănătatea este o țară pierdută.

De ce să blocăm accesul la educație prin învățământ online a miilor sau zecilor de mii de elevi care nu au acces la digital sau chiar al tuturor elevilor români prin vacanțe forțate, când putem preveni prin testare? De ce să sufocăm sistemul sanitar, să supraaglomerăm spitalele și să îi facem pe medici să muncească până la epuizare când avem la dispoziție mecanisme care pot încetini răspândirea comunitară?

Din păcate, chiar și în contextul unui val pandemic anunțat de ceva vreme și care a lovit deja Europa virulent, luptele și negocierile interne din triada PNL-PSD-UDMR îi orbesc pe cei de la guvernare să vadă adevăratele priorități.

Partidul Mișcarea Populară vă atenționează cu toată seriozitatea și apăsarea: Nu puneți greutățile pandemiei pe umerii copiilor! Ei trebuie să învețe într-un mediu sigur! Testele de salivă trebuiau să fie de săptămâna trecută în școli și NU SUNT. Nicio explicație pentru această situație nu este de acceptat.