PSD şi PNL blochează cu bună ştiinţă dezvoltarea României

Petru Movilă, preşedinte executiv PMP: PSD şi PNL blochează cu bună ştiinţă dezvoltarea României”

         Petru Movilă, preşedintele executiv al PMP, iniţiatorul Legii privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş (A8), solicită urgentarea adoptării ordonanţei de urgenţă privind aplicarea formulei de ajustare a preţurilor la materialele de construcţii și a contractelor de investiții publice. Într-o ţară unde autostrăzile reprezintă doar 5% din lungimea drumurilor naţionale de mare viteză este inacceptabil să existe şantiere blocate din cauza faptului că un guvern PSD-PNL-UDMR, nu a reuşit să adopte cadrul legislativ necesar pentru protejarea mediului de afaceri.

          Încă de la începutul anului, constructorii au solicitat Guvernului PSD-PNL-UDMR sprijin pentru a putea face faţă creşterii substanțiale la prețurile materialelor de construcții, a combustibililor dar și a lipsei de predictibilitate din legislaţia actuală. “După cum ne-a obişnuit, actualul guvern face lucruri cu jumătate de măsură, fără să genereze efectele aşteptate de mediul de afaceri. Şi în acest caz, pentru reglarea preţurilor la materialele de construcţie, au dat o ordonanţă care mai are nevoie de încă o ordonanţă pentru a putea fi pusă în aplicare. Totuşi, în acest caz, incapacitatea de a gestiona o astfel de situaţie, ne face să îi suspectăm fie de lipsă de responsabilitate, fie de amânarea intenţionată a unor decizii de unde, cu siguranţă, doar statul are de câştigat. Îmi este foarte greu să cred că în momentul în care au adoptat OUG nr. 47/2022 nu ştiau că formula de ajustare a preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru nu era prevăzută”, a declarat Petru Movilă, preşedintele executiv al PMP.

            Liderul PMP atrage şi atenţia asupra faptului că s-a ajuns în situaţia de a avea activitatea sistată în cele mai mari şantiere din România, după nenumărate semnale de alarmă venite din partea constructorilor. “Paradoxul guvernării PSD – PNL – UDMR va fi cel al faptului că, în anul în care s-a alocat cel mai mare procent din PIB pentru investiţii, România va avea, cel mai probabil, cele mai puține proiecte inaugurate și finalizate. Nu vorbim doar de cele 15 tronsoane de autostradă aflate în execuţie la acest moment, ci de toate investiţiile publice aflate în implementare în România. Fără o reglementare urgentă, suntem în situaţia de a bloca aproximativ 14 mii de proiecte de investiţii, câte sunt în derulare la acest moment la nivelul administraţiilor publice locale, cu o valoare de peste 140 miliarde lei”, a concluzionat Petru Movilă.