Stanculescu Anisoara : “𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝘂𝗹 𝗣𝗦𝗗-𝗣𝗡𝗟 𝘀𝗮𝗰𝗿𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮̆ 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁̧𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘀̧𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗲 𝗳𝗼𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 𝗶̂𝗻 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲!”

A doua rectificare bugetară publicată de Ministerul de Finanţe arată clar că Guvernul PSD-PNL nu are nicio intenţie de redresare economică. Actuala coaliţie taie masiv din sumele alocate investiţiilor şi din cofinanţările dedicate proiectelor pe fonduri europene şi redistribuie banii către alocarea de ajutoare sociale şi plata dobânzilor împrumuturilor de peste 23 miliarde Euro făcute de la începutul anului până în prezent.
Ministerele care puteau echilibra economia, prin investiţii şi prin atragerea de fonduri europene sunt cele care pierd cei mai mulţi bani. De la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii s-au tăiat 514,8 milioane lei, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației 76,5 milioane de lei şi de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene 3,8 miliarde de lei.


Din toate acestea, cel mai grav este faptul că 3,9 miliarde lei, prevăzute în bugetul Ministerului Fondurilor Europene pentru plata cofinanţărilor pentru diverse proiecte pe fonduri europene, au fost realocate iar alte 7 miliarde lei zac nefolosite pentru că, până la acest moment, PNRR nu înseamnă decât obligaţii, jaloane pe hârtie şi declaraţii la televizor.


“Rectificarea bugetară arată cât se poate de clar faptul că pe cei de la putere nu îi interesează decât ca românii să treacă de această iarnă cu ajutoare sociale şi fără nicio măsură cu efecte reale şi benefice în economie. După cum arată cifrele, PSD şi PNL aplică principiul <>, neinteresându-i, concret, să ia decizii în folosul românilor, pentru că nu se ştie exact cine va plăti preţul pentru toată această spoială politică. Dar să iei bani de la investiţii şi de la proiectele pe fonduri europene ca să dai ajutoare sociale, să plăteşti angajările făcute în plus într-un sistem bugetar supradimensionat sau, mai grav, pentru plata dobânzilor la cele 23 miliarde Euro împrumutate arată o doză de inconştienţă, care va îndrepta ţara spre recesiune. Ineficienţa guvernului îi costă pe români 3 miliarde de lei, sumă care este destinată plăţii dobânzilor la aceste împrumuturi, la care se adaugă încă 1 miliard lei de la prima rectificare. Altă dovadă clară este tăierea a 3,9 miliarde lei de la cofinanţări, ceea ce se traduce prin fonduri europene nefolosite. Suntem în pericol să pierdem 9 miliarde Euro din perioada de programare 2014 – 2020, dar acest lucru nu îngrijorează guvernul. Dimpotrivă, se pare că transferă, cu veselie, fonduri de la cofinanţări la plata ajutoarelor sociale, a dobânzilor şi a salariilor bugetarilor. Avem un guvern care pune liniştea proprie peste interesul ţării”, a explicat vicepreşedintele PMP, Anişoara Stănculescu.