Petru Movilă

Vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară

Movilă Petru

Este unul dintre cei mai activi parlamentari la nivel național și de departe cel mai implicat deputat ieșean.

S-a născut în Țibana, jud. Iași, în familia unui gospodar cu patru copii. Tatăl a fost învățător, iar mama tehnician agronom. A absolvit Liceul Național din Iași, apoi a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”, din Iași. S-a implicat politic încă din 1990, fiind membru FSN, iar din 1992, membru PD. Pe lângă activitatea de partid, a activat în cadrul mai multor ONG, ca ”Pro Democrația” și ”Asociația 22 Decembrie Iași”. A fost angajatul grupului Conex, unde a fost consilier.

Din 2003 a intrat în aparatul administrativ ca și consilier județean, mai apoi, președintele Comisiei de Urbanism.
În 2004 a devenit deputat în Parlamentatul României, dar și membru în Consiliul Consultativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pentru sprijinul acordat Bisericii, este numit ctitor la peste 20 de biserici din județ.
În prezent este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, reprezentant OSCE al Parlamentului României și președintele Grupului de prietenie cu Republica Polonă.

În 2006 a urmat cursurile de formare specializată dedicate Înalților Funcționari Publici din cadrul Institutului Național de Administrație. Mai apoi, în 2007 a urmat programul de pregătire post-universitară în domeniul Relații Internaționale și Integrare Europeană, din cadrul Institutului Diplomatic Român, iar în 2011 a absolvit cursurile de nivel înalt din cadrul Colegiului Național de Apărare.
Petru Movilă este primul parlamentar român care a ținut audiențe în Republica Moldova, ajutând astfel mulți români de acolo să-și rezolve problemele legate e școală și de obținere a cetățeniei române.

Peste zece ani de activitate ca membru al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), dar și de faptul că Petru Movilă a fost primul parlamentar român care și-a inaugurat un cabinet la Chișinău.

În ceea ce priveşte activitatea din Parlamentul României, în acest mandat, cea mai importantă propunere legislativă a fost cea privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş, Autostrada Unirii. Legea iniţiată de deputatul ieşean a început deja să producă efecte, mai ales în condiţiile în care acesta a depus şi un amendament pentru alocarea a 22,5 milioane de lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iaşi – Tg.-Neamţ, parte din Autostrada Unirii.

Lista proiectelor care poartă semnătura deputatului Petru Movilă este completată de înfiinţarea SMURD la Iaşi, a Institutului Regional de Oncologie, a comisiei de anchetă privind împiedicarea vânzării Antibiotice SA şi nu numai.