Sunt Valerian Vreme, lucrez în domeniul securității cibernetice la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică și am fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.
M-am născut într-un colț de Moldova, într-o familie de învățători. Am urmat cursurile Liceului de Informatică din Iași, iar, mai apoi, alegerea Facultății de Calculatoare a venit cât se poate de natural. Ca să înțelegeți cât de mare era pasiunea mea pentru calculatoare, în ultimul an de facultate mi-am făcut singur un computer, evident după posibilitățile și standardele acelor vremuri.
În facultate, am cunoscut-o pe Mioara și ne-am căsătorit. Cătălin, băiatul nostru, are 30 de ani. De-o vârstă cu Revoluția! Nu mă întrebați, nu știu să vă spun când a trecut timpul! Dar știu sigur că mereu am încercat să fac lucrurile temeinic, fără să las nimic la voia întâmplării.
La terminarea facultății, am primit repartiție la I.I.R.U.C. București, filiala Onești, oraș care a devenit casa mea și despre care spun mereu, cu multă mândrie, că este o mică Românie.
Deschiderea de după Revoluție mi-a permis să mă specializez în Franța și să urmez cursurile unei școli de vară la Oxford, în IT, domeniu care rămâne pasiunea profesională a vieții mele. De altfel, am decis să devin întreprinzător în acest domeniu și mi-am deschis o firmă de producție de programe pentru calculator (software) și dezvoltare de rețele, un pionierat pentru România anilor ´90. Am fost printre primii români care au fost certificați ca specialiști în rețele de calculatoare.
În anii 2000, am avut prima experiență politică, alături de Theodor Stolojan, un om care mi-a dat încredere și pe care îl apreciez și astăzi. În cele două mandate de deputat și ca Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale am fost mereu preocupat de dezvoltarea acestui domeniu, în încercarea de a ține pasul cu tot ceea ce se întâmpla în întreaga lume civilizată.
Modernizarea unei țări nu poate fi gândită fără acest domeniu (tehnologia informației), care are o dinamică fără precedent în toate sectoarele economiei. Când am putut lua decizii concrete ca Ministru, am implementat plata on-line a taxelor și impozitelor prin platforma -ghișeul.ro. Mi-am pus semnătura pe Agenda Digitală a României, proiect avizat și de Comisia Europeană, și am coordonat multe alte proiecte naționale de informatizare.
Am fost și sunt un susținător al trecerii la televiziunea digitală, la radioul digital și la internetul de mare viteză. În mandatul meu, România a fost pe primul loc la viteza de internet în Europa și locul 6 în lume, iar județul Bacău, pe locul 4 în România, la traficul de internet.
În cei opt ani în care am reprezentat din poziția de deputat județul Bacău, am avut sentimentul responsabilității față de cei care mi-au dat votul. Așa că am făcut demersuri pentru atragerea a peste un miliard de euro la nivelul județului, bani care s-au regăsit în infrastructură, sănătate, comunicații și multe alte proiecte.
Astăzi sunt membru al Partidului Mișcarea Populară și candidez pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bacău. Aș vrea ca județul Bacău să devină un model de bună practică în ceea ce privește digitalizarea, atât în domeniul serviciilor publice, unde cetățenii trebuie să poată obține cu ușurință un aviz sau o autorizație, cât și în educație sau în sănătate, unde telemedicina trebuie să devină operațională, astfel încât băcăuanii să aibă acces la servicii medicale performante.
Știu că poate părea nerealist să vorbești despre telemedicină, despre tablete și cursuri on-line, în locuri aproape izolate, în care încă mai este nevoie de lucruri normale, cum ar fi drumurile, apa sau canalizarea. Dar consider că toate se pot face în paralel și că nu se exclud, pentru că, în lumea în care trăim, totul se petrece cu o viteză care trebuie folosită cu un singur scop: ca oamenilor să le fie mai bine!
Uneori, este mai simplu să stai pe margine și să îți dai cu părerea despre ce fac alții. Eu am decis să candidez, cu speranța că pot aduce județului Bacău echilibru, dinamică și informatizarea atât de necesară secolului pe care îl străbatem, cu toate provocările lui.