Emil - Marius Pașcan

Vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară

Pașcan Emil - Marius

Studii

Este absolvent al Facultății de jurnalistică a Universității „Dimitrie Cantemir“ din Târgu-Mureș, licențiat al Facultății de Antropologie-Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a urmat studii masterale în specializarea „Comunicare și Relații Publice“ la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Ulterior, a urmat studii postuniversi-tare la Academia Națională de Poliție „Al. Ioan Cuza“ București, Colegiul Național de Afaceri Interne, în specializarea „Managementul Afacerilor Interne“, apoi la Institutul Național de Administrație Publică București, specializarea „Administrație Publică“, devenind Înalt Funcționar Public, continuând studiile la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“ București – Colegiul Național de Informații, în specializarea „Științe militare, informații și ordine publică“.

Este doctor al Universității de Nord din Baia-Mare, specializarea ,,Filozofie“, teza sa de doctorat ,,Concepția etică a lui David Hume: deschideri, limite și implicații în contemporaneitate“ a fost publicată, în 2014, la Editura Eikon din Cluj-Napoca. Este autor al mai multor cărți de literatură, studii de comunicare și relații publice, filozofie și eseistică, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureș, membru onorific în consiliile editoriale pentru revistele de literatură și filozofie Izvoare filozofice și Târnava.

Activitate profesională

Și-a început cariera profesională ca profesor, fiind mai apoi jurnalist, director executiv adjunct și purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, prefect al județului Mureș, în prezent parlamentar și lector universitar doctor în cadrul Facultății de Științe și Litere a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș.

1990-1991 profesor suplinitor în cadrul Liceului Industrial ,,Vasile Netea” din localitatea Deda (jud. Mureș);

1991-1992 stagiul militar satisfăcut;

1992-1998 – jurnalist, redactor al cotidianului ,,Cuvântul liber” din Târgu-Mureş, colaborator al Studioului Teritorial de Radio din Târgu-Mureş, corespondent al cotidianului național „Adevărul”;

1998-2000 jurnalist, secretar general de redacţie la cotidianul ,,Recurs” din Târgu-Mureş;

2000-2009 – director executiv adjunct în cadrul Direcţiei de Comunicare, Dezvoltare şi Resurse Umane, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Mureş;

2009-2012 prefect al judeţului Mureş;

2012-2016 senator în Parlamentul României;

Din 2016 și până în prezent, deputat în Parlamentul României.

Debut poetic – 1992 – în pagina de cultură a cotidianului ,,Cuvântul liber”, care i-a găzduit periodic mai multe scrieri, poezie, proză, eseuri. A publicat în Revista studenţească de cultură a Universităţii Ecologice ,,Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş, nr. 1, 1994, medalion poetic în pagina ,,Corola de Minuni”.

A fost distins cu mai multe premii judeţene şi naţionale de proză şi poezie, în cadrul unor festivaluri locale şi naţionale – ,,Romulus Guga” şi ,,Liviu Rebreanu” din Târgu-Mureş, ,,Lucian Blaga” din Sebeş, ,,Eugen Nicoară” din Reghin ş.a.

Din 2012, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru în comitetul de redacţie al revistei de filosofie şi literatură TÂRNAVA, Târgu-Mureş. Membru în comitetul de redacţie al revistei IZVOARE FILOSOFICE, Târgu-Mureş.

Membru în comitetul de redacţie al revistei ETNOSFERA, editată de Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

A scris mai multe cărți și a colaborat la volume colective, primind Diploma EXEMPLARIUM pentru înalte valori umane – din partea Fundației culturale ,,Cezara Codruța Marica”, președinte prof. Univ. dr. Valentin Marica, Târgu-Mureș, în 11 decembrie 2006.
Este cetățean de onoare al orașului Zalaegerszeg din Ungaria, distincție acordată de Consiliul local și primarul dr. Gymesi Endre, la 26 iunie 2008 și posesorul mai multor diplome și medalii de excelență oferite de diverse instituții culturale și administrative.