Identitate - Libertate - Democrație rămân pilonii neclintiți ai oricăror bătălii în slujba binelui. „La trecutu-ți mare, mare viitor”. Asta își dorea Eminescu pentru România acum 155 de ani. Asta merită România astăzi și în fiecare zi!
Sunt 8 ani de când PMP există pe scena politică românească. Opt ani în care am lucrat împreună, am crescut împreună, ne-am dezvoltat, am împărtășit bune și rele, am câștigat și am pierdut; însă niciodată nu ne-am pierdut speranța și, mai ales, determinarea de a merge mai departe!
PMP s-a născut din nevoia unei formațiuni de centru-dreapta autentice și se definește astăzi ca un partid modern, inspirat din tradiția creștin-democrată și clasic-liberală din Europa. Identitatea, valorile și obiectivele noastre izvorăsc din gândirea și experiența acumulate de Partidul Popular European (PPE), depozitarul valorilor fundamentale ale Europei și principalul realizator al deschiderii Uniunii Europene spre estul Europei după 1990.
Partidul Mișcarea Populară își prețuiește trecutul și eroii, luptă pentru dreptate și adevăr și promovează cu sinceritate credința și tradiția creștină românească. PMP așază interesul național deasupra disputelor politice de orice fel, iar acțiunile sale vor fi întotdeauna îndreptate către apărarea României și a românilor, oriunde s-ar afla.
România are nevoie astăzi la vârf de oameni care să își iubească țara întreagă, de oameni cu aspirații înalte și obiective mari, dispuși a le împlini în pofida a toate și a tuturor.
Traversăm o perioadă tumultoasă, avem de înfruntat crize multiple și situații fără precedent pe care nu eram pregătiți a le gestiona. Însă este datoria noastră să ne mobilizăm pentru a depăși aceste provocări.
Criza sanitară declanșată de pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat cât de multă nevoie avem de un sistem de sănătate bine finanțat, de un management performant și transparent, de personal medical bine pregătit și remunerat corespunzător care să aibă la dispoziție echipamente performante. Avem un sistem de sănătate extrem de deficitar, România făcând cele mai mici investiții în Sănătate dintre statele Uniunii Europene. Avem nevoie de o infrastructură medicală modernă. De servicii de calitate. De accesibilitate. De o politică a medicamentului corectă. Trebuie să continuăm să milităm pentru ca proiectul de lege depus de PMP în Parlamentul României să fie adoptat. Fiecare român trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, care respectă viața și dreptul fiecăruia la sănătate.
Mediul de afaceri trebuie susținut cu măsuri ferme într-o astfel de perioadă de maximă dificultate, spre a preveni valul de insolvențe și pierderea locurilor de muncă. Măsurile de redresare economică trebuie să aibă în vedere că unele industrii, cum ar fi HoReCA, de exemplu, au fost afectate mai grav față de celelalte. Acestea au nevoie de susținere economică puternică, de o reducere semnificativă a birocrației și a sarcinilor administrative. Criza sanitară a deschis, totuși, un culoar pentru economiile locale, acolo unde statele au avut capacitatea să își apere producătorii autohtoni, afacerile locale și au direcționat pachete de sprijin financiar consistente. IMM-urile românești trebuie să beneficieze de sprijin financiar și de politici fiscale coerente, în contextul în care zeci de mii de astfel de afaceri au intrat în faliment pe durata pandemiei, iar industrii întregi se sufocă acum.
Anul 2021 ne-a pus și în fața unei crize energetice fără precedent, cauzate de instabilitatea de pe piața de profil și de manipularea prețurilor de către actori statali care au în agendă destabilizarea Uniunii Europene și a statelor partenere. Cei care au cel mai mult de suferit sunt cetățenii români, care adeseori s-au găsit în situația de a nu-și permite achitarea facturilor. România are nevoie să dobândească o mai mare independență energetică prin creșterea ponderii de consum intern. În acest sens, prioritară este modificarea legislației actuale pentru a permite exploatarea zăcămintelor din platforma continentală a Mării Negre și urgentarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Noi am militat în Parlamentul European pentru includerea gazului și a energiei nucleare în nomenclatura energiilor verzi.
Criza de mediu ne obligă să tindem spre o economie mai verde, în acord cu Pactul Verde European. Trebuie să profităm de fondurile considerabile care ne sunt puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a dezvolta proiecte de amploare în domeniul energiei regenerabile, al eficienței energetice, al infrastructurii verzi, al reciclării și al prevenirii poluării. De asemenea, este nevoie de legi ferme, în sensul interzicerii defrișărilor masive și a exportului de materie lemnoasă. Pădurile României nu sunt de vânzare! Nu în ultimul rând, trebuie stopat fenomenul importului ilegal de deșeuri care, în ultimii ani, a atins cote alarmante, periculoase pentru sănătatea mediului și a cetățenilor.
Soluții există, e nevoie doar de voință politică și putere de muncă. În acord cu valorile și principiile sale, conștientizând necesitatea unor măsuri concrete spre a propulsa România înainte, Partidul Mișcarea Populară își asumă următoarele priorități:
România are nevoie, totodată, de un program național dedicat copiilor care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Sunt, pe cifre oficiale, peste 75.000 de copii în această situație, în risc de abandon școlar și care pot deveni victime ale abuzurilor. În realitate, acești copii nu sunt cifre, sunt destine. Acestor copii trebuie să le asigurăm acces continuu la educație și la consiliere psihologică.
Considerăm absolut necesar să concentrăm la nivel național toate forțele și energiile cu adevărat reformatoare pentru asigurarea unui învățământ modern, pentru educație de calitate. Într-un studiu complex realizat de Academia Română s-a demonstrat că nu a fost încă definit și asumat, la nivel național, într-o manieră co-participativă, un adevărat proiect de țară pentru educație. Nu a fost identificată sau conștientizată foarte clar imaginea marii grile de valori ce trebuie să însoțească formarea viitorului cetățean din România. Nu e clar nici pentru părinți, nici pentru profesori ce, cum și cât vrem să știe copiii noștri când vor ieși din școală sau dintr-un ciclu de învățare. Educația românească s-a confruntat cu o serie de eșecuri care au traversat sistemul în ultimele decenii.
În construcția sarcinilor de învățare este raportată prevalența informativă în detrimentul aceleia formative, solicitate atât de către instanțele pedagogice moderne, orientate către educație și dezvoltarea gândirii critice, cât și de către angajatori. S-a manifestat lipsa de continuitate în luarea deciziilor și subordonarea acestora politicului. Schimbarea continuă a factorilor de decizie și inconsistența acțiunilor susținute prin legi a determinat apariția fracturilor în sistemul de educație. Am asistat, până acum, la eșecurile repetate ale reformelor și politicilor promovate de Ministerul Educației, care a fost condus în ultimele aproape trei decenii de vreo 30 de miniștri, iar în acest timp, legea educației, promulgată în 2011, a suferit aproximativ 200 de modificări.
Milităm pentru asumarea unui Pact național în privința învățământului și a educației, care să-i aducă instituțional la aceeași masă pe toți cei responsabili pentru a promova în solidar o reformă redutabilă, cu adevărat eficientă și benefică pentru învățământul și educația din România.
Exodul forței de muncă, având prioritar cauze economice a devenit un fenomen dramatic care plasează România pe locul doi în ceea ce privește emigrația la nivelul Uniunii Europene. Totodată, declinul demografic pune în pericol România și evoluția sa pe termen lung. În acest sens, căutăm și promovăm soluții urgente pentru a stopa exodul tinerelor generații. Avem nevoie de proiecte menite a le asigura absolvenților condiții pentru a-și găsi locuri de muncă plătite corect și condiții stimulative în țara noastră. Este obligația noastră să oferim românilor din țară un trai decent și românilor din afară un motiv să se întoarcă acasă!
Prin programe economice concrete, trebuie atenuate și eliminate progresiv discrepanțele în ce privește nivelul de trai dintre zonele rurale și urbane. Agricultorii și fermierii români trebuie tratați pe picior de egalitate, din punct de vedere al subvențiilor agricole, cu cei din țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Instituțiile statului trebuie să găsească urgent soluții (1) pentru a stopa concurența neloială și practicile frauduloase ale unor firme din spațiul extracomunitar, practici cărora trebuie să le facă față producătorii români mai ales în ceea ce privește importurile de fructe și legume din state non-UE; (2) pentru a încuraja producătorii români în demersuri de asociere astfel încât să poată accesa ușor nu doar pachetele de fonduri puse la dispoziție, ci și marile lanțuri de magazine.
Investițiile în agricultură pot relansa sectoare întregi și de aceea trebuie să reprezinte o prioritate pe agenda guvernamentală. De exemplu, sectorul agroalimentar trece printr-o criză profundă generată de explozia prețurilor la gaze și energie, în condițiile în care, oricum, mai puțin de 25% din consum vine din producție internă.
NATO este garanția securității, independenței, suveranității și prosperității noastre. De aproape 18 ani, România este parte din Alianța Nord-Atlantică și a devenit un partener respectat prin devotamentul și profesionalismul militarilor noștri. Cei care atacă nepermis astăzi NATO în România trebuie să înțeleagă că securitatea colectivă a Europei este asigurată de NATO, iar România se bucură astfel de cea mai înaltă garanție de securitate, fiind, la rândul său, generator de securitate în regiune.
Ne aflăm, totodată, la un deceniu de la angajamentul semnat de Președintele Traian Băsescu și Președintele Barack Obama - Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și SUA. Acesta, alături de Acordul privind amplasarea scutului anti-rachetă în România ne țin astăzi la adăpost.
Noi considerăm că România are nevoie de un proiect de țară valid, cu adevărat important și care să ne călăuzească unitar pe toți românii, în spiritul solidarității naționale. Pentru aceasta, PMP susține că trebuie să contribuim, prin intermediul tuturor pârghiilor și a mijloacelor legale posibile, naționale și internaționale, la reîntregirea țării, la reunificarea Republicii Moldova cu România. Putem fi o singură țară, România Mare în Uniunea Europeană, iar PMP va lupta din răsputeri și va face tot ce este posibil în acest sens. Proiectul nostru de țară rămâne o Românie întreagă și puternică în Uniunea Europeană!
PMP asumă și promovează o orientare creștin-democrată în ce privește viitorul României și deopotrivă al Europei. Susținem libertatea religioasă și reverberăm valorile fundamentale ale creștinismului în spațiul public, cu privire la viață, iubire, familie, copii, educație, filantropie, moderație, compasiune, smerenie și solidaritate creștinească între clase sociale și generații. Creștinismul poate să vindece rănile sociale actuale și trebuie să ne unească. Susținem că protejarea, respectul și valorizarea creației dumnezeiești, înțelegerea miracolului vieții umane, precum și perpetuarea bazelor naturale ale vieții pe pământ reprezintă o sarcină morală creștină și una statală de prim rang. Se impun eforturi susținute pentru a le asigura și generațiilor următoare bazele naturale ale vieții pe pământ, un mediu sănătos, prin menținerea echilibrelor naturale firești. Din această perspectivă, se impune asigurarea unei echități rezonabile între ecologie și economie.
Pledăm pentru alocarea de resurse suficiente pentru acțiuni concrete la nivel național, dar și internațional de punere în valoare a blazonului culturii românești. Milităm pentru consolidarea unui parteneriat între stat și culte, pentru asumarea unui rol crescut al Bisericii în asistența și îngrijirea persoanelor vulnerabile, parteneriat care va avea ca obiectiv și promovarea valorilor creștine. Parteneriatul va fi deschis către Biserica Ortodoxă Română, Biserica Catolică și celelalte culte recunoscute legal.
PMP asumă ca port-drapel dragostea pentru patrie, pentru români și România, în contextul unei orientări categorice pro-europene. Dorim o Românie modernă, competitivă economic, care să se afirme și să performeze pe plan internațional în toate privințele. O țară care să asigure un nivel ridicat al siguranței sociale, cu o responsabilitate asumată pentru protejarea mediului înconjurător și aflată în avangarda progresului tehnologic, a dezvoltării moderne. România trebuie să fie patria demnă de dragoste, atașament și mândrie pentru toți cetățenii săi, iar această asumare depinde de fiecare dintre noi.
PMP susține că identitatea națională a statului român, precum și a celorlalte state, trebuie prezervate la nivelul Uniuni Europene, într-o Europă care se dorește Unită. Această identitate proprie nu constituie defel vreun impediment, ci reprezintă chiar o valoare suplimentară a diversității și a pluriculturalității în asumarea integrării, dar și a responsabilității europene și euroatlantice. Bogăția spirituală a Europei poate fi menținută doar prin păstrarea identității națiunilor sale și prin păstrarea și valorificarea specificului, a viabilității economice și sociale a tuturor regiunilor din Europa. Considerăm că doar împreună suntem mai puternici la nivel european, în contextul provocărilor, al determinărilor, responsabilităților, dar și al pericolelor globale. Este evident că, în prezent, niciun stat european nu-și mai poate asigura singur securitatea, nici prezervarea unilaterală a intereselor cetățenilor săi.
19. Siguranță și ordine publică. În ultimii ani, rețelele de crimă organizată au înflorit, de multe ori în deplină complicitate cu instituții ale statului. Este nevoie de o legislație dură care să oprească aceste rețele infracționale care distrug destine, terorizează comunități, sărăcesc zone întregi, dar mai ales umilesc statul; își împart puncte vamale și județe, ignorând legea și oamenii legii.
PMP a adus în spațiul public pentru prima dată necesitatea unei legi anti-clan, care să stopeze complicitatea instituțiilor cu aceste rețele, dar mai ales să pedepsească dur violența acestor grupări infracționale. Suplimentar, tema destructurării clanurilor, a rețelelor de crimă organizată și criminalitatea transfrontalieră trebuie să fie prioritate continuu pe masa CSAT, în contextul în care România a rămas și în ultimii ani în rapoarte internaționale în topul statelor afectate de traficul de persoane, iar jumătate dintre victime sunt minori.
20. Reducerea birocrației. Dincolo de multiplele probleme ale vieții de zi cu zi din România, unul din principalele motive de nemulțumire este birocrația. În toate domeniile. Fie că vorbim de persoane fizice, dar mai ales, dacă vorbim de cei care încearcă să facă antreprenoriat. Investitorii români au nevoie de un cadru legal cât mai simplu și mai puțin costisitor. Este datoria instituțiilor statului să îi ajute să devină competitivi pe o piață liberă care numără milioane de întreprinderi din 27 de state membre. Înființarea unei noi companii trebuie să fie mai simplă, să coste mai puțin, să dureze mai puțin, astfel încât dezvoltarea unei afaceri să nu devină o corvoadă și motiv de părăsire a țării.
Pe toate le putem face doar împreună!
Ne adresăm tuturor cetățenilor români, preocupați de binele comunitar, de bunăstarea și prosperitatea României. Sunteți bineveniți să vă alăturați valorilor ideologice, doctrinare, moral-creștine asumate de Partidul Mișcarea Populară! Doar împreună putem fi puternici, doar împreună putem răzbi, depindem de implicarea, dăruirea, devotamentul și munca fiecărui român.
AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!